Caută
  • ajnpmi

De ce înotăm ?

Actualizată în: 6 ian. 2019

Înotul este recomandat pentru funcțiile sale sanogenetice sau recreativ-ludice. Alegem înotul, dintre multe alte discipline sportive, pentru că ne pare ușor, relaxant, iar părinții ne încurajează, luând în considerare numeroasele sale influențele pozitive.

Înotăm pentru că ne dezvoltăm armonios fizic și psihic!

Somatic, înotul prelucrează diferențiat toate grupele musculare. Solicitarea redusă asupra aparatului osteoarticular contribuie la îmbunătățirea activității musculare și asigură accelerarea creșterii în perioada copilăriei.

Funcțional, activitatea acvatică crește imunitatea la boli și determină în timp dezvoltarea unei inimi tipice. Bradicardică și hipertrofiată, ea răspunde consensual la eforturi aerobe, favorabile longevității. De asemenea, prin influența voluntară asupra ritmului respirator, prin dezvoltarea musculaturii inspiratorii și creșterea consumului de O2, înotul favorizează schimburile nutriționale dintre sânge, inimă și țesuturi, cu efecte benefice de ordin respirator, dar și circulator.

În plan psihic, valențele acestui sport sunt bine-cunoscute. În perioadele creșterii și dezvoltării, influențele sale sunt stabilizatoare, înotul având un caracter formativ. De asemenea, el poate avea și caracter terapeutic, fiind frecvent recomandat în profilaxia stresului.

Facem înot de performanță pentru că acest sport „dă viață zilelor”!

Îndrăgim înotul, un sport atât de spectaculos, cu numeroasele sale probe olimpice și atâția idoli în rândul competitorilor de clasă mondială sau chiar națională. Fiind inspirați de aceste modele și având permanent suportul familiei, pornim pe drumul dur, dar și integru al performanței.

Practicat organizat și riguros, înotul introduce ordine într-o zi încărcată sau haotică. De exemplu, la pubertate, cadeții sunt tumultoși și se maturizează heterocronic. Pubertatea sau nubilitatea se caracterizează prin modificări rapide și creșteri explozive în greutate și înălțime, ce implică instabilitate comportamentală, atitudini schimbătoare, treceri de la o stare la alta: de la hotărâre la nehotărâre, de la îndrăzneală la timiditate, de la interesul pentru o anumită activitate la indiferență totală. În această perioadă a vieții, înotul favorizează contactele sociale și coeziunea în echipa sportivă, aducând valori esențiale: respectul față de sine și față de ceilalți, voința, motivația pentru efort, pentru mișcare în general, etc. Înotul oferă sportivilor aflați în perioada furtunilor vegetative posibilitatea de a-şi diminua tensiunile și introspecțiile fluctuante. Acum, succesul le consolidează încrederea în forțele proprii, iar prin sport, ei învață să prețuiască victoria, dar și să înțeleagă cauzele înfrângerii…un lucru pozitiv pentru întreaga viață!

Înotul devine astfel un veritabil suport al vieții psihice, ce dezvoltă treptat o „conștiință ecologică”, un Sine puternic, un mecanism psihologic favorabil integrării echilibrate în plan social.


22 afișări0 comentarii